Volg de bouw van onze nieuwe school!!!

zondag 18 oktober 2015

Thema herfst

We begonnen de week met het waarnemen van alle meegebrachte herfstmaterialen. Er waren zelfs dingen bij die ik niet kende en nog nooit eerder had gezien!!! Super Tof!!!Bolletjes plastic schilderen met waterverf in herfstkleuren en dat afdrukken op een tekenblad. Laten drogen en daar maakten we de mooiste herfstbomen mee!!!


Zelf een boom tekenen. Dat was best moeilijk! Maar onze kleuters deden dit al heel knap!


Spelen met herfstmaterialen. Sorteren, meten, vergelijken...We deden ook een telspel. Iedereen kreeg een andere opdracht. Sommige kinderen moesten evenveel maken, anderen moesten bijdoen, of wegdoen... Of eerlijk verdelen. Knap werk alweer van onze kleuters!

Voor de allereerste keer deden we ook 'massage'. Ik vertelde een verhaal van een boom. Met een dikke stam en heel veel bladeren. De blaadjes verkleurden en vielen af. Op de plaats waar een blaadje was afgevallen groeide opnieuw een knopje... De kinderen vonden het heel erg leuk! Dat zullen we dus zeker nog een keer herhalen!


Met alle takken die we vonden in het bos hebben we gemeten. De kleuters moesten de tak die ze kozen vergelijken met de takken die er al lagen. Zo hadden we uiteindelijk 18 takken in een rijtje van klein naar groot.We probeerden ook het reliëf van herfstblaadjes vast te leggen op papier. Dat was echt moeilijk!

We schilderen een herfstachtergrond. Daarop kleven we onze zelf getekende boom. Die geven we nog herfstblaadjes van playmais.

In de kring lieten we herfstbladeren (geen echte) naar beneden dwarrelen. Sommige vielen IN de hoepel, andere vielen NAAST de hoepel.

Het herfst tegenstellingen spel kwam ook aan bod in onze klas. Groot - klein, dik, dun, hoog, laag, nat, droog, ... Sommige tegenstellingen waren heel gemakkelijk, andere waren best moeilijk. De kleuters mochten de rest van de week nog verder spelen met dit spel. Zo konden ze deze begrippen al goed oefenen.


Voor de eerste keer speelden we ook een rijmspel. Met herfstwoorden natuurlijk! Ook dit spel kunnen de kleuters samen met de handpoppen slak en Eekhoorn nog verder oefenen.

Herfstboom knutselen. En ze werden om ter mooist!!!

Samen met enkele kleuters maakten we zelf een verhaaltje. Dit werd echt heel leuk! Bij het verzinnen van de toverspreuk zochten we een rijmwoord. Een woordje dat zou rijmen op HIER. Daar moest één kleuter niet lang over nadenken. Ik hoorde nog geen seconde later iemand roepen: BIER!!! tja, Dan maar een toverspreuk met bier...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten