Volg de bouw van onze nieuwe school!!!

donderdag 22 januari 2015

thema licht en donker

De kleuters kwamen maandag de klas binnen en alles was donker. Uit gewoonte deden ze het licht aan. De juf deed het weer uit. Dat ging wel een paar keer zo. Tot ik zei dat we deze week de grote lichten niet zouden aandoen.
'Maar het is donker' Hoorde ik iemand zeggen.
'Dan zullen we licht maken' zei ik.
We gingen op zoek naar dingen in onze klas die licht gaven. We kwamen uit bij de kerstverlichting die nog aan het raam hing (met voorbedachte rade, maar dat wisten de kleuters natuurlijk niet...) en uiteindelijk ook bij de lichtbak... Dat hadden onze kleuters knap gevonden!
Er werd die dag veel geƫxperimenteerd. met de lichtbak, met een laken en een lamp en schaduwen,... We maakten ook een donker hoekje in de klas, met zaklampen en een kleine spiegelbal... Dat vonden Zo ontdekten we wat er wel licht kon doorlaten en wat niet; Welk voorwerp welke schaduw geeft en dat die kan veranderen naargelang je het voorwerp dichter bij het doek houdt of verder weg... Bij de boekenhoek stond een nachtlampje... Dat was super gezellig om een boekje te lezen.

We maakten ook weer enkele leuke werkjes. Het ene al wat moeilijker dan het andere...We speelden ook spelletjes op de tablets. We hadden al heel wat foto's genomen, of filmpjes gemaakt... nu kwamen de spelletjes aan bod... Voor sommigen een gewoonte, voor anderen best nog moeilijk...We speelden ook een schaduwspel. Hierbij moesten de kleuters bij elk prentje de juiste schaduw zoeken. Net zoals bij het werkje dat we eerder al maakten.


Die schaduwen zagen we ook op de computer, bij een schimmenspel. We keken naar het verhaal van sneeuwwitje, Dat was heel raar. Alle figuren waren zwart. En toch hadden de kleuters goed gezien wat er allemaal gebeurde...

Op woensdag stond er een nieuwe machine in onze klas. De kleuters wisten niet onmiddellijk wat het was. Ze mochten even raden. We zochten een knopje om het aan te zetten... Wat zou er dan gebeuren? Het knopje werd al snel gevonden... Oh, het was alweer een lichtje! Wat konden we daar allemaal mee doen? Proberen maar! We maakten figuren, telden knopen en toonden wat er mogelijk was... Daarna mochten de kinderen alleen aan de slag...


Werken met de lichtbak was voor onze kleuters de topper van de week, samen met het donkere hoekje...
De oudste kleuters speelden ook het begrippen spel. Lang, kort, breed, smal, hoog, laag, groot, klein, veel, weinig, meeste, minste, dik, dun, .... het kwam allemaal aan bod. Soms was dit nog wel heel moeilijk voor de kleutertjes... Heel veel oefenen dus nog!


Naar goede gewoonte was het donderdag namiddag weer open deurtje... De kleuters mochten kiezen in welke klas ze gingen spelen... Dat doen ze super graag!
(foto's volgen)
Vrijdag was de afsluiter van een fijne week. De kleuters vertelden aan de hand van prenten en een draaiboek zelf het verhaal 'Ik wil de maan'. Dat was heel erg leuk!
(foto's volgen)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten