Volg de bouw van onze nieuwe school!!!

zaterdag 14 januari 2017

Kerstmis en Nieuwjaar

We begonnen met de kerstboom. Er was een kleintje. Die vonden de kleuters niet groot genoeg. Dus haalden we een andere boom. Ik vroeg of die dan groot genoeg was. Maar dat wisten ze niet. Die zat nog in een zak... Dan maar uitpakken en bekijken. Er kwamen allerlei wiskundige begrippen aan bod. Eens de boom gemaakt was vonden we hem groot genoeg.


De bomen werden ook gemeten. dat gingen we doen met de lange blokken. Het kleine kerstboompje was bijna zo groot als 2 blokken op elkaar. Hoeveel blokken zouden we nodig hebben voor de grote boom?

Dat werden er dan uiteindelijk 9. Dat was best moeilijk om te meten!

Er werden ook nog andere dingen gemeten... Ze waren goed op dreef, onze kleutertjes!


We keken natuurlijk niet alleen naar de hoogte, ook naar de vorm. We bekeken ook enkele prenten van dennenbomen. Daarna mochten de kleuters kiezen welk materiaal ze wilden gebruiken om hun boom te stempelen. Dat werden prachtige bomen!
In een kerstboom hoort ook versiering. De kleutertjes kregen een stukje fimo air. goed kneden, uitrollen en dan versieren. Dat deden we door druktechnieken. Ze mochten kiezen uit de materialen die op tafel lagen. Welk voorwerp laat welke afdruk achter? Welke vinden ze de mooiste? Kunnen ze met alles even gemakkelijk drukken? Als ze klaar waren met het bewerken van hun stukje fimo mochten ze een koekjesvorm kiezen en er twee figuurtje uitsteken. Ze kozen zorgvuldig welke vormpjes ze op welke plaats wilden uitsteken.


Nog een belletje erbij en onze kerstslingertjes waren klaar!

Ik las voor de kleuters het verhaal van Rikki die een kerstboom wou. Samen met zijn papa werd het een heel avontuur voor de kerstboom bij hem thuis stond. Met enkele prenten uit het verhaal konden de kleuters het verhaal opnieuw vertellen. Daarna gingen we wat experimenteren met de muziekinstrumentjes. De kleuters mochten dan samen instrumentjes kiezen waarvan zij vonden dat die bij de prent pasten. Aan de hand van de instrumenten vertelden ze dan het verhaal opnieuw.


Met waterverf schildreden de kleuters een kerstboom. De opdracht was om en om een kleurtje te schilderen, de kleuren waren vrij te kiezen. Het lukte bijna iedereen! Het werden prachtige kerstkaarten!


Op de overhead maakten de kinderen kastelen, kerstbomen, cadeautjes en sterren. Het was prachtig om hen al spelend vormen te leren herkennen en hoe ze kwamen tot het vormen van sterren en strikjes en ...


Natuurlijk was er ook een nieuwjaarsbrief. Die mochten de kleuters met glitterfiguurtjes versieren. Aan de voorkant kwamen foto's. Ze hebben dat weer knap gedaan, onze kampioenen!
Er werden ook nog heel wat bouwwerken gemaakt met de blokken die we kregen van de Sint. 


Het zelf verzinnen was soms wat moeilijk. Dus haalden we er wat voorbeelden bij. Die zijn niet altijd even gemakkelijk... maar het lukt al aardig!We speelde ook kerstliedjes met de gekleurde belletjes. Niet eenvoudig! Maar mits een heel klein beetje hulp klonk het toch mooi!
En toen was het ein-de-lijk tijd voor het kerstfeest. Iedereen kreeg een opdrachtje om een cadeautje te krijgen. Daarna werden de pakjes opengemaakt. Allemaal blije kindjes! Meer moest dat niet zijn, zo vlak voor de vakantie!De beste wensen voor het nieuwe jaar en een dikke kus van ons allemaal!!!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten