Volg de bouw van onze nieuwe school!!!

maandag 13 juni 2016

De wondere onderwaterwereld!

Om dit thema te beginnen luisterden we naar het liedje van Piet Piraat: de duikschuit. Alle kleuters konden het kei luid meezingen! Het werd nog vaak opgezet tijdens het thema!
Nu we met onze duikboot onder water zaten was het tijd om te kijken wat daar eigenlijk allemaal te zien is... Dus keken we naar een filmpje. De kleuters konden hun ogen niet geloven. Enkele kleuters konden al vele vissen benoemen (rog, clownvis, haai, dolfijn...) Ze zagen ook veel verschillende kleuren planten en bloemen. Het was heel mooi onder water! Na het filmpje gingen we onze eigen onderwaterwereld tekenen met waskrijtjes en overschilderen met ecoline. We schilderden ook een zeepaardje met waterverf.Er waren ook heel wat leuke speel, leer en ontdekhoekjes in de klas! De kleuters wisten amper wat eerst of wat laatst te kiezen!
Experimenteren met drijven en zinken. Eerst vrij, daarna begeleid en nog later met opdrachtkaartjes. Zo bleef het gedurende het hele thema leuk voor de kleuters.Ontdekdoos rond schelpen of spiegelen met schelpen. Met steeds wisselende opdrachten of vrije spelmomenten.


Eendjes vissen, met of zonder opdracht, begeleid of vrij spel. Of spelen in de onderwater wereld. Daar werd ook een paar keer een blok ijs aan toegevoegd... Toen werd het water ineens 'ijskoud'!Er werden ook magjes gemaakt... Een octopus en een visje van een rondje.Of een onderwaterwereld waarbij ze eerst met blauwe snippers een blaadje vol kleefden, daarna maakten ze zeewier en knipten ze kleine visjes om in de zee te kleven.

Onze kleuters luisterden ook naar het geluid van de golven. Ze mochten meebewegen op de muziek. Ze werden zelf golven. zachte golven, kleine golven, woeste golven, hoge golven, ... Ze mochten bewegen op verschillende manieren. Daarna kregen ze allemaal een groot blad en twee waskrijtjes. Met de muziek op de achtergrond tekenden de kleuters hun blad vol golven. Daar schilderden ze later nog visjes bij op...Op een ochtend stond er een zak in de klas. Ik haalde er olie uit, en bloem en zout (maar de kleuters dachten dat het suiker was) en ze riepen bijna allemaal samen:'pannenkoeken!'. Helaas, geen pannenkoeken... Wel zoutdeeg!
Ik mengde er wat waterverf onder en verkreeg daardoor rood en groen. Er was ook gekleurde pasta en takjes. De kleuters kregen een hoopje zoutdeeg (1 kleur of 2, mochten ze zelf kiezen) en mochten eerst goed kneden. Daarna maakten ze er een stukje bodem van de zee mee. Daar lieten ze met pasta koraal op groeien. Het werd leuk om te doen en om naar te kijken... Wij hadden een prachtig koraalrif in onze klas!

We speelden ook enkele spelletjes... Grandissimo: waarbij de kleuters de visjes in de juiste volgorde leggen van klein naar groot of van groot naar klein. Ze houden hierbij ook rekening met de kleur en het patroon van de vissen. We speelden ook ZOOM van plantyn thuisbasis. Hierbij moeten ze op zoek naar details in een grote prent. Eerst speelden we dit samen, daarna mochten ze het ook zelfstandig spelen.


Het waren leuke onderwaterweken!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten